Haydi kendi meyve ve sebzenizi yetiştirin!

Evinizde sebze meyve yetiştirmek istiyor ama nasıl yapacağınızı bilemiyor musunuz?

 

İşte Ekolojik Yaşam Uzmanı Erkan Şamcı'dan evde sebze meyve yetiştirmenin birkaç püf noktası...

 

* Saksılarınızın altı delik olmalı. Bu sebze ve meyvenin sulandıktan sonra fazla suyunun süzülmesini sağlar. Saksının altına konulan tabağın içerisindeki su da fazla bekletilmemeli. Sebze ve meyve sulandıktan yarım saat sonra tabağa süzülen suyu dökebilirsiniz. Saksının altında biriken suyu dökmezseniz bitkide çürüme meydana gelir.  Saksının tabağında biriken su toprağın faydalı bileşenlerini içermektedir. Dolayısıyla başka saksınıza dökerseniz bitkiniz için gerekli maddeleri diğer saksınıza taşımış olursunuz.

 

* Saksınızın deliklerine orta büyüklükte taşlar koyarsanız toprağın su giderinin tıkanmadığını göreceksiniz.

 

* Seçtiğiniz toprak ne kadar karışık toprak olursa topraktan aldığınız verim o derece de artar. 

 

* Sebzeleri ve meyveleri dikerken günün sıcak saatlerinde dikmemeye özen göstermelisiniz. Bitkilerinizi ve fidelerinizi sabah saatlerinde dikmeyi tercih etmelisiniz.

 

* Dikimi bitirdikten yarım saat sonra 'can suyu' denen sulamayı yapmanız gerekir. Bitki dikildikten sonra bitkiye su dökmek bu anlamda çok iyidir.

 

* Bitkilerinizi sabahları sulamaya özen göstermelisiniz.

 

* Domates bol sulama sever. Fakat domates olgunlaştıktan sonra suyunu azaltmak gerekir. Fazla su domateslerde çatlamalara neden olur.

 

* Sebzelerinizi uzun saksıya dikerken onları aralarında uzun mesafe bırakarak dikmelisiniz. Uzunca bir saksı için 2 fide yeterlidir.

 

* Yan yana diktiğiniz sebze ve meyveler ortak sulama rejiminden hoşlanıyor olmalıdır. Bu yüzden domates ve biberi yan yana dikmenizde sakınca yoktur. İkisinin de su ihtiyaçları birbirine oldukça yakındır.

 

* Soğan, patates ve sarımsak dikmek için bu bitkilerin yeşillenmiş kısımları üste gelecek şekilde toprağa yerleştirilmelidir. Ya da patatesi ortadan keserek toprağa yerleştirebilirsiniz. 

 

* Patatesi ilkbaharda dikmelisiniz. Yazın sonuna doğru patatesin yeşil yaprakları sararmaya başladığında topraktaki patatesler yenmeye hazır demektir.

 

* Maydanoz, tere ve dereotu tohumlarını toprağa sık olmayacak şekilde, birbirinden uzak bir şekilde dizin. Tohumları dizdikten sonra üzerine 'kapak toprağı' denen bir miktar toprakla tohumları örtecek şekilde toprak dökün. Ardından fısfıs yardımıyla tohumlarınızın üzerine su püskürtün. Maydanoz, tere ve dereotu tohumlarınız çimlenmeye hazır!

 

* Sebze ve meyve saksılarınızı aydınlık ve güneş olan yerlerde ve dış mekanlarda yetiştirin. Sebze ve meyvelerinizi yetiştirirken cam kenarlarını ve balkonları tercih etmelisiniz.

 

* Sebze ve meyvelerinizi her yıl aynı yere dikmeyin. Zaman zaman saksıyı, toprağını ve saksınızın yerini değiştirmelisiniz.