BİZİ ŞİŞMANLATAN 10 YANLIŞ

1-Yemek yeme sırasında kaşık –bıçak kullanmamak:

Yemeği hızlı yemek kilo aldırır. Yemek sırasında özellikle bıçak kullanmak yemek yeme hızını yavaşlatır ve bıçak kullanıldığında ağzınıza alacağınız lokmaların boyutu daha küçük olur. Doyma hissi yemek yemeye başladığından 20 dakika içinde oluşur. Bu zaman süresinde eğer daha küçük ve yeveş yiyebilirseniz daha az yemiş olursunuz.

2-Yemek sırasında tek çeşit yemek

Yemek yemek ruhsal ve bedensel bir doyum işidir. Tek çeşit yendiğinde doyma hissi azalır. Yiyecekte çeşitlilik duygusal olarak sizi tatmin eder. Mesela:koca bir tabak sadece makarne yemek yerine,bir miktar makarna,yanında yeşillik,bir kase yoğurt,1 bardak su ve 1 elma olursa ruhsal olarak doyacağınızdan daha az ymiş olursunuz.

Zayıflamanın en önemli nOktası ‘’ÇOK YEDİM’’ duygusunun oluşmasıdır. Bu da çok çeşitlilikle olur.

Yemek sırasında yanınızda 1 bardak su bulunsun ve mutlaka yemek arasında bu suyu için. Suyu içince mide hacmi dolar ve siz doyma hissi duyar ve daha az yemiş olursunuz.

3-Cezbedici yiyeceklerin göz önünde olması

Şekerler,lokoumlar,çikolatalar bisküviler… bu tip yiyeceklerin sürekli el altında ve göz önünde olamsı yemem hissi uyandırır. ‘’göz görmezse gönül istemez’’…

4- Gizli gizli yemek

Bunu ikiye ayırabiliriz. Farkında olamadan gizli yemek ve bilerek gizli yemek.

Bunlar bize kilo aldıran en önemli unsurlardandır.sofrada yiyin amam bilerek ya da farkında olamadan gizli yemeyin. Yani yediklerinizin farkında olun!

5-Aç karnına alışverişe gitmek

Kişinin neye ihtiyacı varsa gözü onu görür. Açlık sırasında alışveriş yapıldığında ,vücut aç olduğunda beyin en kalorili besinleri seçmeye yönelir.örneğin,karnınız aç ama mutlaka alışveriş yapmak durumundayasanız;ilk önce marketten muz alın,ödemesini yapın ve o muzdan yiyin. Tokluk hissi oluşacağından gereksiz şeyleri alama olasılığınız da azalacaktır.

6-Canınnız sıkıldıkça soluğu buzdolabının önünde almak

Bu genel olarak herkesin yaptığı bir hatadır.can sıkıntısı,üzüntü,stres ya da mutluluk durumlarında hep bu yapılır.bu durumda algılarınızı değiştirip kendiniziz başka bir uğraşa vermelisiniz.kitap okuyun ya da dışarıya çıkıp yürüyüş yapın. Egzersiz yapmak açlık hissini yok eder.

7-Aç karnına sofraya oturmak

Tıpkı aç karnına alışverişe çıkmak gibi ,çok aç olarak da sofraya oturmak çok yemenize neden olur. Yemekten 15 dakika kadar önce sütlü kahve içmek ,ya da çorbayı 15 dakiak önce içip sonra sofraya oturmak daha doğru olacaktır.bu şekilde hızlı ve çok yemek yemeniz engellenmiş olursunuz.

8-Uyumaya giderken yataktan önce mutfağa uğramak

Yatmadan hemen önce yenilen yiyecekler doğrudan yağ deposuna giderek oarada depolanırlar.buda kilo aldırır.bunu sakın yapmayın ve alışkanlığınızdan vazgeçin

9-Yeteri kadar su içmemek     

İnsan vücudunun %60 ı sudur.su metabolizmanın ve bağırsakların doğru çalışması için çok önemlidir.günde 1-1,5 litre kadar su mutlaka su olarak içilmeli.yani içtiğiniz kahve,çay gibi içecekler dışında sade su olarak bu miktarı tüketmelisiniz.

Suyu daha keyifli içebilmek için.su dolu sürahinin içine birkaç yaprak taze nane yaprağı, ya da birkaç dilim limon ve portakal atabilirsiniz.

Su metabolizmanın hızlı çalışmasını sağladığından zayıflamanın en önemli püf noktasıdır.